Jimmy Eriksson och Tobias Brink säkrar varsin STCC-pole på Ring Knutstorp

Brink Motorsport-duon Jimmy Eriksson och Tobias Brink säkrade varsin pole position i dagens båda kval inför helgens första STCC-tävlingar på Ring Knutstorp medan mästerskapsrival Robert Dahlgren hade två tuffa kvalpass.

I första kvalet lyckades Jimmy Eriksson, som ledde mästerskapet efter premiären i Göteborg, att slå teamkompis Tobias Brink med 30 tusendelars marginal.

- Det har känns bra hela dagen för oss. Jag gjorde några missar i kvalet i Ljungbyhed och det ville jag undvika denna gången. Så etta och tvåa får vi helt klart vara nöjda med, säger Jimmy Eriksson.

Mästerskapsledare Tobias Brink fick dock revansch i andra kvalet där han tog pole position för Race 2 med 0.140 sekunders marginal till Jimmy Eriksson.

- Det känns riktigt, riktigt bra. Vi hade ett bra försäsongstest på den här banan i våras, men vi visste inte var man skulle stå efter det långa uppehållet. Att dessutom se tre Brink Motorsport-förare i sista kvalet känns klockrent, säger Tobias Brink.

Snabbaste icke-Brink Motorsport-förare var Alexander Graff som var tredje snabbast i första kvalet och fjärde snabbast i det andra, fyra och fem tiondelar från pole respektive.

- Det känns skönt att kunna blanda sig in bland Brink Motorsport som har gjort ett väldigt bra jobb med sina bilar. Jag är best och the rest. Vi har dessutom visat bättre fart i tävlingarna än kvalen hittills i år, så jag har en bra känsla inför morgondagens tävlingar, säger Alexander Graff.

CUPRA Sweden - PWR hade ett tufft kval på Ring Knutstorp där Anton Marklund var deras snabbaste förare med en fjärde och femteplats.

Regerande mästare Robert Dahlgren lyckades bara med femte snabbaste tid i första kvalet och åttonde snabbaste i det andra.

- Det resultaten vi fick som team är inte alls det vi hade i våra förhoppningar och är under all kritik. Det är alldeles för dåligt. Det är inte så mycket placeringarna, men att vara så långt efter i fart. Om vi inte förbättrar oss drastiskt finns det risk att vi inte har med mästerskapet att göra inför finalen. Vi har lite idéer om vad vi ska jobba med, men just nu söker vi med ljus och lykta efter förbättringar, säger Robert Dahlgren.

Snabbast av Exion Racings BMW-förare var Micke Bern i det första kvalet på sjätte plats och Calle Bergman i det andra kvalet på samma placering.

Poängen från kvalet gör att Tobias Brink har utökat sin ledning något i förarmästerskapet till tio poäng över Robert Dahlgren och 13 poäng över Mikael Karlsson.

I teammästerskapet leder Brink Motorsport fortsatt, 79 poäng framför CUPRA Sweden - PWR.

Exion Racing-förarna Månz Thalin och Viktor Gustavsson diskvalificerades från Q1 och Q2-passen då deras bilar inte klarade minimumvikten i efterkontrollen och kommer att starta båda morgondagens tävlingar sist.

Helgens första tävling startar 10:00 på fredag och sänds LIVE på plus.stcc.se!

Resultat och poängställning

Startlista - STCC Ring Knutstorp

2 - Robert Dahlgren - CUPRA Sweden-PWR - CUPRA Born
6 - Mikael Bern - Exion Racing - BMW i4
14 - Jimmy Eriksson - Brink Motorsport - Tesla Model 3
19 - Viktor Gustavsson - Exion Racing - Volkswagen ID.3
26 - Calle Bergman - Exion Racing - BMW i4
27 - Månz Thalin - Exion Racing - BMW i4
48 - Mikael Karlsson - Brink Motorsport - Tesla Model 3
55 - Axel Bengtsson - CUPRA Sweden-PWR - CUPRA Born
71 - Tobias Brink - Brink Motorsport - Tesla Model 3
77 - Alexander Graff - Exion Racing - Volkswagen ID.3
92 - Anton Marklund - CUPRA Sweden-PWR - CUPRA Born

Tidsschema - STCC Ring Knutstorp

Fredag 13/9
09.00 - Aquila Officiell Test
09.30 - Pro Superbike Kval
10.00 - STCC Race 1
10.30 - Radical Kval
11.00 - Lamborghini, Time attack
11.30 - Aquila Kval
12.00 - Lunch
13.00 - Pro Superbike, Kvalrace
13.45 - Grid STCC
14.00 - STCC Race 2
14.30 - Radical, Race 1
15.00 - Lamborghini, Time attack
15.30 - Aquila, Race 1
16.00 - FMX Show
16.30 - STCC Q3-Q4

Lördag 14/9
09.00 - Aquila, Race 2
09.30 - Pro Superbike, Race 1
10.00 - STCC Race 3
10.30 - Radical Race 2
11.00 - Lamborghini Time attack
12.00 - Lunch
12.15 - Lamborghini Urus Track Record Attempt
12.30 - FMX Show
12.45 - Autografsignering vid prispodiet
13.00 - Pro Superbike, Race 2
13.45 - Grid STCC
14.00 - STCC Race 4
14.30 - Radical, Race 3
15.00 - Lamborghini Time attack
15.30 - Aquila Race 3

Observera att tidsschemat är preliminärt.

Vad är STCC?
STCC är Skandinaviens ledande racing-mästerskap som grundades 1996. Mästerskapet tävlar med kraftigt modifierade standardbilar i ett explosivt, kort och adrenalinfyllt tävlingsformat på de bästa racingbanorna i Sverige. Från och med 2024 elektrifieras mästerskapet med helt nya tävlingsbilar på nära 550 hästkrafter, de kraftfullaste bilarna i STCC:s historia. STCC sänds LIVE via streamingplattformen STCC+.

Föregående
Föregående

Dramatik i STCC på Ring Knutstorp när Jimmy Eriksson knappar in på Tobias Brink

Nästa
Nästa

Titelfighten i STCC växlar upp med dubbel tävlingshelg på Ring Knutstorp