Dramatik i STCC på Ring Knutstorp när Jimmy Eriksson knappar in på Tobias Brink

Jimmy Eriksson reducerade teamkollega Tobias Brinks STCC-ledning från 23 poäng till nio poäng efter de två inledande dramatiska tävlingarna under dag ett av dubbelhelgen på Ring Knutstorp.

I första tävlingen startade Brink Motorsport-förarna Jimmy Eriksson och Tobias Brink etta och tvåa, men efter första kurvan ledde Jimmy Eriksson framför Alexander Graff.

När sedan Tobias Brink försökte återta andraplatsen slutade omkörningen i sandfållan och Tesla-föraren tappade ned till en slutgiltig åttondeplats medan Jimmy Eriksson tog hand om en stark seger.

- Det var lite tight i starten i första tävlingen, men jag kunde sedan bygga en lucka och hade bra kontroll. Självklart siktade jag på seger även i andra tävlingen men fick nöja mig med andraplatsen. Vi tog bra med poäng och nu laddar vi om för morgondagen, säger Jimmy Eriksson.

Första tävlingen bjöd på fortsatt stor dramatik när Cupra-föraren Anton Marklund körde av och slog i räcket på sista varvet. På samma varv försökte Mikael Karlsson (Tesla) köra om Alexander Graff (Volkswagen) i kampen om andraplatsen, något som resulterade i en snurrning för Mikael Karlsson.

Alexander Graff lyckades ta sig vidare med en skadad Volkswagen ID.3 och säkra sin första STCC-pallplats någonsin med andra plats.

- Riktigt kul att ta en pallplats! Micke Karlsson såg inte hur långt han var uppe på mig och jag tyckte jag gav nog med plats när vi väl slog ihop. Jag tänkte att, '“i helvete att jag ska bli av med den här pallplatsen”, och lyckades ta mig i mål med en skadad bil och sned ratt. Men kul att kunna bjuda publiken på ordentligt med underhållning. Fjärdeplatsen i andra tävlingen var tuff då jag stod upp och körde, men kunde ändå inte närma mig Teslorna. Vi måste jobba vidare på detta, säger Alexander Graff.

Robert Dahlgren lyckades undvika allt kaos och ta sig från femte till tredje plats i första tävlingen, medan en sjätteplats från åttonde startruta i andra tävlingen innebar att han tappade från första till tredje plats i mästerskapet.

- I första tävlingen var jag tacksam över att de framför mig körde på varandra och gjorde misstag. Tredjeplatsen var mer än vad jag hoppades på. Men vi saknar fortfarande alldeles för mycket fart jämfört med Brink Motorsport och måste jobba hårt på detta inför morgondagen, säger Robert Dahlgren.

Efter sitt snöpliga misstag i första tävlingen fick Tobias Brink en skön revansch i andra tävlingen där han ledde från start till mål, trots försök från Jimmy Eriksson i början av tävlingen. Segern innebar att han återtog ledningen i mästerskapet, dock bara nio poäng framför teamkollega Jimmy Eriksson.

- Första tävlingen var riktigt tung, jag var för het i att ta mig förbi Graff. Sådana misstag ska ju inte ske, det är bara dumt. Det var skönt att få till det i andra tävlingen. Men det var svettigare än jag trodde, jäklar vad snabb Jimmy var snabb omkring varv tre-fyra. Sedan gick jag en lucka och kunde kontrollera det, så måste vi fortsätta, säger Tobias Brink.

Mikael Karlsson studsade också tillbaka efter en tuff första tävling till en tredjeplats i den andra tävlingen framför Alexander Graff.

STCC-juniorerna Calle Bergman och Viktor Gustavsson tog sina hittills bästa STCC-resultat i första tävlingen med en fjärde- och femteplats respektive.

Fredagen avslutades med en andra kvalomgång för morgondagens båda tävlingar och här fick Mikael Karlsson ytterligare revansch med dubbel pole position.

- Det var skönt, det satt långt inne! Jag har haft speed hela tiden, men ändå inte lyckats få fram det i kvalet. Vi gjorde ändringar på bilen igen, nu är den ungefär som vi körde den i Ljungbyhed och det känns bra, säger Mikael Karlsson.

Tobias Brink var näst snabbast i första kvalomgången för dagen, Jimmy Eriksson trea och Calle Bergman imponerade med sitt hittills bästa kvalresultat på fjärde plats.

Robert Dahlgrens tunga helg fortsatte med en avåkning och sistaplats i första kvalpasset och en fjärdeplats i det andra.

Jimmy Eriksson var väldigt nära Brink Motorsport-kollega Mikael Karlsson i andra kvalet, bra 15 tusendelar bakom, med Tobias Brink på tredje plats.

Lördagens första tävling startar 10:00 och sänds LIVE på plus.stcc.se!

Resultat och poängställning

Startlista - STCC Ring Knutstorp

2 - Robert Dahlgren - CUPRA Sweden-PWR - CUPRA Born
6 - Mikael Bern - Exion Racing - BMW i4
14 - Jimmy Eriksson - Brink Motorsport - Tesla Model 3
19 - Viktor Gustavsson - Exion Racing - Volkswagen ID.3
26 - Calle Bergman - Exion Racing - BMW i4
27 - Månz Thalin - Exion Racing - BMW i4
48 - Mikael Karlsson - Brink Motorsport - Tesla Model 3
55 - Axel Bengtsson - CUPRA Sweden-PWR - CUPRA Born
71 - Tobias Brink - Brink Motorsport - Tesla Model 3
77 - Alexander Graff - Exion Racing - Volkswagen ID.3
92 - Anton Marklund - CUPRA Sweden-PWR - CUPRA Born

Tidsschema - STCC Ring Knutstorp

Lördag 14/9
09.00 - Aquila, Race 2
09.30 - Pro Superbike, Race 1
10.00 - STCC Race 3
10.30 - Radical Race 2
11.00 - Lamborghini Time attack
12.00 - Lunch
12.15 - Lamborghini Urus Track Record Attempt
12.30 - FMX Show
12.45 - Autografsignering vid prispodiet
13.00 - Pro Superbike, Race 2
13.45 - Grid STCC
14.00 - STCC Race 4
14.30 - Radical, Race 3
15.00 - Lamborghini Time attack
15.30 - Aquila Race 3

Observera att tidsschemat är preliminärt.

Vad är STCC?
STCC är Skandinaviens ledande racing-mästerskap som grundades 1996. Mästerskapet tävlar med kraftigt modifierade standardbilar i ett explosivt, kort och adrenalinfyllt tävlingsformat på de bästa racingbanorna i Sverige. Från och med 2024 elektrifieras mästerskapet med helt nya tävlingsbilar på nära 550 hästkrafter, de kraftfullaste bilarna i STCC:s historia. STCC sänds LIVE via streamingplattformen STCC+.

Föregående
Föregående

Följ STCC på Ring Knutstorp

Nästa
Nästa

Jimmy Eriksson och Tobias Brink säkrar varsin STCC-pole på Ring Knutstorp