Brink Motorsport säkrar teamguldet i STCC trots internkrasch på Ring Knutstorp

Brink Motorsport dominerade STCC-dubbelhelgen på Ring Knutstorp med fyra segrar av fyra möjliga och säkrade teamguldet redan innan finalhelgen - detta trots en spektakulär internkrasch mellan Tobias Brink och Jimmy Eriksson.

Mikael Karlsson startade från pole i båda tävlingarna och säkrade segern i dagens första tävling medan det blev dramatik bakom honom direkt på första varvet.

Jimmy Eriksson och Tobias Brink gick jämsides till det snabba NGK-krönet och slog ihop, något som resulterade i en spektakulär krasch i däckbarriären för Eriksson medan Brink kunde fortsätta och säkra en andraplats.

En andraplats och en tredjeplats från dagens båda tävlingar innebär att Tobias Brink leder mästerskapet med 12 poäng över teamkollega Mikael Karlsson inför finalen.

- Det har varit en berg- och dalbana för oss med teamguld, pole, krasch och segrar. Kraschen i första tävlingen kändes som en förlust för hela teamet. Men efter sista tävlingen och en ny 1-2-3 känns det mycket skönare med clean racing rakt igenom. Nu laddar vi om för en sjukt spännande final, säger Tobias Brink.

Jimmy Eriksson fick revansch i helgens fjärde och sista tävling med seger från andra startruta och håller titelhoppet vid liv till finalen med ett avstånd på 17 poäng till Tobias Brink med 60 poäng kvar att köra om.

- Första tävlingen slutade olyckligt med en ordentligt stukad bil. Det var lite av ett missförstånd för oss båda och ingen som hade onda intentioner. Tobias och jag boxades lite genom kurva ett, sen försvinner han ur mina speglar och jag var helt säker på att han kommit längre bak. Men när vi kommer till kurvan så touchar vi och jag snurrar. Det hade gått att undvika från båda sidor, men det blev som det blev. Jag vill verkligen tacka teamet för att de fick ihop bilen 100% till sista tävlingen. Och där var det bara att satsa fullt i starten om jag skulle vara med i titelfighten inför finalen. Det var en riktigt skön revansch för mig, säger Jimmy Eriksson.

Bästa poängplockare under lördagen var Mikael Karlsson som firade sin första elektriska STCC-seger i dagens första tävling och sin tredje totalt.

- Seger från pole i första tävlingen var riktigt skön, det kunde inte gått så mycket bättre. Kul att vi säkrar teamtiteln och att kampen om förartiteln lever till finalen. Det finns inget annat än flat out som gäller i finalen, säger Mikael Karlsson.

Regerande mästare Robert Dahlgren är den enda föraren utanför Brink Motorsport med en chans på årets förartitel efter en tuff lördag med två sjätteplatser. CUPRA Sweden - PWR-föraren ligger på fjärde plats, 38 poäng från ledning med 60 poäng kvar.

- Det har varit en sjukt frustrerande helg. Vi har inte alls haft farten i bilen för att utmana Teslorna, inte ens i närheten. Däremot har de varit otroligt omtänksamma för att försöka få med oss i spelet igen med sina incidenter. Men vi har tyvärr inte tagit vara på den chansen. Vi behöver verkligen titta oss själva i spegeln och fundera på vad vi gör just nu. Vi måste komma till Mantorp och stämpla in det på riktigt, säger Robert Dahlgren.

Flerfaldiga rallycross-mästaren Anton Marklund säkrade sin första STCC-pallplats med en tredjeplats i dagens första tävling efter en spännande kamp med Exion Racings Alexander Graff.

- Det känns kul att ta min första STCC-pallplats och jag hoppas att vi kan göra det till en större vana än vad det varit. Jag hade en kul kamp med Graff då vi var snabba på olika ställen på banan. Det var lite nervöst då jag blev påkörd i arslet när det blev safety car, så det låg något och skavde mot däcket. Det var nervkittlande men roligt att säkra tredjeplatsen, säger Anton Marklund.

Volkswagen ID.3-föraren Alexander Graff avslutade Knutstorp-helgen stabilt med ytterligare två fjärdeplatser och har klättrat upp till femte plats totalt.

Imponerade gjorde även 16-årige Månz Thalin som säkrade två femteplatser och hans hittills bästa STCC-resultat.

Medan teammästerskapet är avgjort, där Brink Motorsport säkrade sitt andra STCC-teamguld totalt, går kampen om SM-guldet för förare vidare till Grande Finale på Mantorp Park redan nästa helg den 20-21 september.

Fyra förare ligger inom 38 poäng med 60 poäng kvar att köra om i finalen - läs mer här!

Resultat och poängställning

Startlista - STCC Ring Knutstorp

2 - Robert Dahlgren - CUPRA Sweden-PWR - CUPRA Born
6 - Mikael Bern - Exion Racing - BMW i4
14 - Jimmy Eriksson - Brink Motorsport - Tesla Model 3
19 - Viktor Gustavsson - Exion Racing - Volkswagen ID.3
26 - Calle Bergman - Exion Racing - BMW i4
27 - Månz Thalin - Exion Racing - BMW i4
48 - Mikael Karlsson - Brink Motorsport - Tesla Model 3
55 - Axel Bengtsson - CUPRA Sweden-PWR - CUPRA Born
71 - Tobias Brink - Brink Motorsport - Tesla Model 3
77 - Alexander Graff - Exion Racing - Volkswagen ID.3
92 - Anton Marklund - CUPRA Sweden-PWR - CUPRA Born

Vad är STCC?
STCC är Skandinaviens ledande racing-mästerskap som grundades 1996. Mästerskapet tävlar med kraftigt modifierade standardbilar i ett explosivt, kort och adrenalinfyllt tävlingsformat på de bästa racingbanorna i Sverige. Från och med 2024 elektrifieras mästerskapet med helt nya tävlingsbilar på nära 550 hästkrafter, de kraftfullaste bilarna i STCC:s historia. STCC sänds LIVE via streamingplattformen STCC+.

Föregående
Föregående

Hampus Ericsson och Theo Jernberg testar STCC med Exion Racing

Nästa
Nästa

Följ STCC på Ring Knutstorp