Nerman går från krasch till pole på Anderstorp medan Bäckman närmar sig Dahlgren

Hugo Nerman kraschade i hög hastighet under sista testet på Anderstorp inför STCC TCR Scandinavia-kvalet men lyckades efter en heroisk insats av Brink Motorsport studsa tillbaka och säkra pole position till första tävlingen med 44 tusendelars marginal.

Andreas Bäckman slog till i andra kvalet där han tog en överlägsen pole position till andra tävlingen i morgon och säkrade fem viktiga poäng till mästerskapet där han närmar sig regerande mästaren Robert Dahlgren.

Tiderna var oerhört jämna i det första kvalpasset där topp tre förare - Nerman, Bäckman, Dahlgren - var inom 62 tusendelar.

- Det var ett riktigt kul kval med pole och en tredjeplats. Men framförallt, ett stort tack till teamet. Från en avåkning i sista testet så lyckades de reparera bilen så vi både kunde komma ut och köra riktigt snabbt. En stor eloge till teamet som gjorde hela jobbet, säger Hugo Nerman.

Exion Racing-föraren Calle Bergman imponerade i det första kvalet med fjärde plats, hans hittills bästa kvalresultat.I andra kvalpasset dominerade Lestrup Racing Team-föraren Andreas Bäckman som tog pole med över tre tiondelars marginal och ligger nu 25 poäng bakom Robert Dahlgren i förarmästerskapet.

- Det var ett väldigt tuff kval då vi hade problem med balansen i bilen i första passet. Men allt satt riktigt bra på mitt sista varv i Q2 och det var riktigt kul att kunna leverera en pole position. Ett stort tack till teamet, de har gjort ett fantastiskt jobb med bilen, säger Andreas Bäckman.

STCC-nykomlingen Axel Bengtsson imponerade stort i andra kvalpasset med näst snabbaste tid på sitt absolut sista varv, detta trots att han missat i stort sett samtliga testpass på grund av tekniska problem och har dessutom aldrig kört på Anderstorp-banan tidigare.

- Ett helt klart godkänt resultat! Vi hade en hel del problem under testet som gjorde att jag tappade värdefull testtid. Jag vet inte vad jag ska säga, jag åkte ut och körde så fort jag kunde. Men att säkra en andraplats och en sjätteplats i mitt första kval på banan känns oerhört bra, säger Axel Bengtsson.

Robert Dahlgren var en missnöjd fyra i det sista kvalet efter att ha tappat mycket tid i en sektor.- Med tanke på vår vikt så är resultatet ingen katastrof, men det är inte mer än så. Så sätt är jag inte nöjd. Jag tappade jättemycket tid på mitt andra försök på ett ställe och vi ska utreda det inför imorgon. Utgångsläget är ändå helt okej, det kommer att bli händelserika tävlingar imorgon, säger Robert Dahlgren.

Desto värre gick det för titelutmanaren Oliver Söderström som bara lyckades med nionde snabbaste tid, en placering han kommer att starta från i de två första tävlingarna.

- Det känns givetvis tufft, både personligen och för teamet. Tyvärr kändes bilen helt annorlunda mot hur den var i morse och vi måste analysera detta, om det var något med mig eller bilen. Vi får försöka kämpa oss upp imorgon, säger Oliver Söderström.

Desto bättre gick det för Christian Skaar, som tidigare tävlat i friidrott på elitnivå, som tog sig vidare till andra kvalpasset med åttonde snabbaste tid - hans hittills bästa kvalresultat.

- Q2 var målet och det var något jag har visualiserat länge. Att verkligen göra det är sjukt härligt, det är sanslöst! Vi har successivt byggt upp tempot och ambitionen för tävlingarna imorgon är att behålla placeringen, nu har vi med oss ett helt annat självförtroende då vi vet att det är möjligt, säger Christian Skaar.

Tobias Brink säkrade två femteplatser i kvalet medan Mattias Andersson, som även han utmanar om årets titel, säkrade en sjunde- och sjätte-plats.

Helgens första tävling startar 11:15 på söndag och sänds LIVE på: plus.stcc.se

Föregående
Föregående

Andreas Bäckman dubbelsegrar i händelserik Anderstorp-helg

Nästa
Nästa

Brink Motorsport i kamp mot klockan efter Hugo Nermans storkrasch